~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

luni, 15 ianuarie 2018

FUEGO: "Eminescu nu ne judecă..."


Paul Surugiu - Fuego:
"Sper într-o cultură în care
valorile să fie primordiale..."

"Cultură?
E ziua ta?
Tare îmi este milă uneori de tine atunci când văd cum te masacrează unii şi cum uităm cu toţii să-ţi acordăm credit, să te aplaudăm şi să vedem în tine o mică parte din salvarea asta pe care tot o trâmbiţăm, din pieţe până la televizor.
15 ianuarie e Ziua Culturii Naţionale şi ziua în care se năştea cel ce este poet de geniu, o lumină a creaţiei - Mihai Eminescu. Şi de el ne-aducem aminte doar acum şi parcă din ce în ce mai tare îi lovim opera, mânjindu-l cu necunoaştere, cu indolenţă.
Poezia lui este una dintre minunile ce ar trebui, din fragedă pruncie, să ne facă viaţa mai frumoasă, să ne facă mai deplini.
Eminescu nu ne judecă, însă ne judecă propria noastră ignoranţă.
Mâna pe o carte e greu să punem, câteva fraze despre el, despre opera şi viaţa sa, e greu să descifrăm, dar nu imposibil şi în amalgamul acesta de iluzii, parcă tot Eminescu ne e culoar, ca un vizionar al literaturii, al publicisticii, al prozei.
Cu gândul la Eminescu, sper într-o cultură în care valorile să fie primordiale şi românii să înţeleagă că neamul acesta nu poate exista fără propriile simboluri.
Mai jos sunt la Ipoteşti, în faţa Casei Memoriale Mihai Eminescu pe care o vizitează din ce în ce mai puţini.
De am sau nu dreptate, Eminescu să mă judece!"
Paul Surugiu - Fuego
15 ianuarie 2018

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu