~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

duminică, 15 ianuarie 2017

FUEGO: "Avem nevoie de Eminescu!"


Paul Surugiu - Fuego:
"La mulţi ani culturii române!"

"Zi mare!
Mihai Eminescu este conştiinţa neamului şi, dincolo de faptul că scrierile sale sunt în continuare atât de actuale, stă puterea cuvântului său şi a imaginilor pe care le-a creat, în toată plenitudinea, atât în poezie, cât şi în proză sau publicistică, fiind cel care defineşte cultura românească prin toate simbolurile sale, devenite în timp, valori şi criterii prin care noi ne identificăm.
Muzicalitatea versului său uimeşte şi, oricât de insensibil sau slab pregătit ai fi, nu ai cum să rămâi nemişcat de genialitatea pe care o demonstrează în fiecare creaţie.
Eminescu este o imagine, este un mit şi o adevărată enciclopedie a spațiului mioritic.
Avem nevoie de Eminescu!
Nu ştiu dacă şi-a dorit el asta vreodată, în schimb am certitudinea că întreaga sa operă, cât şi viaţa, ne dezvăluie un personaj cu umbre şi străluciri, cu genialitate şi simplitate la un loc şi cu o putere supremă de a versifica cu imagini şi emoţii, el însuşi fiind o veritabilă emoţie.
Sigur că am putea înşirui superlative la infinit şi tot nu ar fi de-ajuns, dar eu cred că cea mai bună metodă prin care-l putem omagia este aceea de a-i citi versurile.
La mulţi ani culturii române!
Mai jos - câteva poze de la expoziţia anuală a colecţionarilor eminescieni, ce se desfăşoară în această perioadă la Palatul Parlamentului."
Paul Surugiu - Fuego
15 ianuarie 2017

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu