~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

joi, 17 decembrie 2015

"El Rumano" - interviu cu FUEGO


Află care este cel mai mare vis al lui neîmplinit până acum şi multe alte detalii interesante

Un interviu deosebit cu artistul FUEGO, un român printre românii
din diaspora şi din ţară...
La începutul lunii decembrie, artistul FUEGO a susţinut în Spania două concerte minunate, pline de căldură sufletească şi emoţie. În cele două seri de spectacol, românii s-au simţit minunat, au plâns de emoţia dorului de casă, de familie şi de cei dragi, au râs, au cântat şi au întins hore în sălile de spectacol.
Despre cum ajunge cântecul artistului FUEGO la sufletul oamenilor aflăm în interviul acordat de FUEGO
Ziarului "El Rumano".

- Suntem curioşi să aflăm de unde alegerea pentru numele de scenă FUEGO?
- Pentru că era o perioadă în care m-am lansat eu, o perioadă în care toată lumea cânta un fel de disco-dance... Nu ştiu dacă vă aduceţi aminte de perioada când se lansa Latin Express cu Pepe, era o perioadă foarte faină gen K1; sunt câteva trupe care din păcate nu mai sunt astăzi pe piaţa muzicală românească, de exemplu Gaz pe Foc...
E perioada aceea în care eu m-am lansat cu aceşti colegi ai mei, unii dintre ei nu mai cântă, dar nu cânta nimeni genul acesta un latino-dance, toţi cântau
disco-dance, hip-hop.
Pepe, când s-a lansat cu Latin Express, s-a lansat într-un fel flamenco, cu influenţe flamenco. Casa de discuri la care eram mi-a recomandat să îmi fac o trupă, altfel e foarte greu să ieşi pe piaţă, să ai şi un disc, să lansezi şi un album întreg, şi aşa s-a lansat primul meu cântec, care a cucerit toate topurile din România şi în toate cluburile era ascultat, intitulat
"Toată lumea dansează cu mine".
Acesta este cântecul de debut al meu, împreună cu trupa pe care o aveam atunci, şi prietena mea la care stăteam în gazdă (pentru că mi-era foarte greu, nu cunoşteam pe nimeni în Bucureşti), mi-a zis (era profesoară de limba spaniolă) şi mi-a recomandat pentru genul de muzică latino-dance, un nume care să atragă atenţia. Şi aşa am ajuns la FUEGO, pentru că genul muzical defineşte o muzică temperamentală, cu ritm, şi aşa a rămas numele FUEGO. Casa de discuri din perioada aceea a fost de acord și așa s-a născut FUEGO.
Astăzi, FUEGO cântă un alt gen de muzică, astăzi, FUEGO cântă ceea ce îşi doreşte dintotdeauna, o muzică mai romantică, o muzică pe placul lui, dar mi-e foarte greu acum să schimb acest nume, toată lumea mă cunoaşte după numele FUEGO. Lumea ştie că mă cheamă Paul Surugiu, de exemplu pe ultimul material discografic pe care l-am lansat în România, am scris
Paul Surugiu - FUEGO.
Încep să scriu peste tot numele meu întreg, pe afişul de spectacol de turneu, lumea să ştie numele meu exact, iar cu timpul îmi doresc să rămână numele meu, pentru că eu mă mândresc cu el.
Numele meu e moldovenesc. Sunt transilvănean, dar tata s-a născut în judeţul Botoşani.

- Ne aflăm în apropierea Crăciunului. Ce amintiri are artistul FUEGO, din copilărie, despre Sfânta Seară de Crăciun?
- Eram un copil extraordinar de vesel şi neastâmpărat. Am avut doi părinţi extraordinar de frumoşi, care m-au răsfăţat cu fel şi fel de cadouri şi de lucruri frumoase. Sunt un artist care îl aşteaptă în fiecare an pe Moş Crăciun. Trebuie să mulţumesc divinităţii pentru faptul că m-a înzestrat cu acest mir de a cânta în faţa publicului meu. Sunt extrem de fericit atunci când pot să fac românii fericiţi, mai ales în diaspora şi tocmai aici, în Spania, unde la fiecare concert vin foarte mulţi români. De exemplu, la ultimul concert susţinut, au fost peste 700 de oameni care au cântat, au colindat şi am fost toţi într-un suflet şi într-un glas. Unii dintre ei au lăcrimat, şi-au adus aminte de ţară, de locurile dragi şi asta a însemnat foarte mult pentru mine, să îi văd fericiţi.

- Dacă din tot repertoriul FUEGO, artistul FUEGO ar trebui să aleagă doar trei piese reprezentative, care ar fi acelea şi de ce?
- Aici, în Spania, ţi-aş spune aşa: nu aş renunța la "Casa părintească nu se vinde", pentru că este piesă emblemă, pe care am lansat-o acum 11 ani, piesă pe care mi-a compus-o Mihai Ciobanu, pe versurile lui Grigore Vieru. Nu aş renunţa la un cântec dedicat mamei şi, slavă Domnului, am atâtea; unul dintre ele este "Mi-e dor de tine, mamă!", pentru că părinţii sunt în România, iar românii de aici muncesc, trăiesc cu speranţa că vor ajunge să-i vadă pe cei dragi şi, în special, pe părinţi. Şi al treilea cântec ar fi un cântec tradiţional, un cântec popular, de exemplu "Rău mă dor ochii, mă dor de lumina stelelor". Este un cântec care îmi trezeşte foarte multe amintiri şi uneşte românii şi graniţele.

- Suntem curioşi când urmează să-l vedem din nou pe solistul FUEGO concertând în duet? Dintre toţi artiştii de muzică românească, dar şi internaţională, cu cine îşi doreşte FUEGO să cânte în duet?
- Îmi doresc să cânt în duet cu, deşi nu o cunosc personal, cu Isabel Pantoja, este o mare artistă a Spaniei, îi urmăresc activitatea artistică, mi-aş dori să văd un concert cu Isabel Pantoja, nu visez la un duet, dar m-ai întrebat cu cine mi-aş dori să fac un duet dintre vedetele internaţionale şi, pentru că suntem în Spania, apreciez această mare artistă, printre alţii ca Julio Iglesias, care face furori în România.
Am foarte multe duete cu mari artişti români, printre care Irina Loghin, Mirabela Dauer, Anastasia Lazariuc, Gheorghe Turda... Sunt artişti pe care îi preţuiesc şi îi iubesc enorm, pentru că mi-au alinat copilăria şi mi-au făcut-o mai frumoasă.

- Pe ce muzică se petrece, dar şi se relaxează FUEGO?
- Îmi place foarte mult muzica clasică, îl ascult pe George Enescu, sunt un patriot, ascult în maşină valsul compus de Anthony Hopkins şi orchestrat de André Rieu, mă bucur, mă minunez şi mă încarc de energie. Îmi plac valsurile vieneze, ascult Strauss, Beethoven. O ascult şi pe Paula Seling, care este apropiată de genul meu de muzică şi anul viitor pregătim o surpriză, un duet cu Paula Seling.

- Care este cel mai mare vis neîmplinit, până acum, pentru FUEGO?
-  Sunt foarte multe vise care nu mi s-au împlinit, dar aştept, în timp poate se vor realiza. Nu aş putea acum să spun unul dintre ele, deşi sunt foarte multe. Visul care nu mi s-a împlinit a fost acela ca bunica plecată într-o altă lume, să mă vadă artist, să mă vadă pe scenă, este unul dintre visele care nu s-a realizat. Îmi doresc foarte mult să fac proiecte muzicale, să scot cât mai multe cântece, ca în urma mea să rămână arta, arta nu va muri niciodată, va rămâne până la sfârşitul veacului. Îmi doresc să scot cântece frumoase, îmi doresc proiecte foarte multe umanitare, caritabile, vreau să ajut artiştii români care sunt în încercare, artiştii care nu pot să ducă un trai decent. Vreau să îi ajut pe tinerii artişti care nu au posibilitatea să facă lucrurile acestea, toate lucrurile acestea se întâmplă datorită proiectului "Artă pentru suflet" - "ART by FUEGO", acolo unde eu realizez picturile mele pe pânză în acrilic, iar banii strânşi prin acest proiect merg către artiştii care au dreptul la viaţă.
Îmi doresc să pot să îi ajut, mai ales că ştiu ce înseamnă să fie un artist uitat.

- De care proiect artistic, dar şi personal, este mândru FUEGO, pentru că a putut să-l realizeze?
- Cred că despre acest proiect este vorba, "ART by FUEGO" - "Artă pentru suflet". Este o perioadă în care eu sunt un artist stabil din toate punctele de vedere, sunt fericit atunci când pot să fac oamenii fericiţi. La fel de mândru sunt şi de proiectele albumelor mele cu mai multe genuri de muzică, cu muzică etno, cu muzică populară cu orchestra lui Nicolae Botgros şi "Lăutarii" din Chişinău, albumele cu muzică de dragoste, colinde care sunt ascultate în această perioadă de decembrie. Toate proiectele mele, pas cu pas, au fost gândite şi făcute din suflet pentru suflet, dar proiectul "ART by FUEGO" vine într-o perioadă în care putem să strigăm cu glas tare că "Dar din dar se face Rai!" şi i-aş îndruma şi pe ceilalţi colegi ai mei să realizeze astfel de lucruri frumoase.

- Care este sursa de inspiraţie pentru versurile interpretate de artistul FUEGO?
- Versurile sunt scrise de textieri extraordinari, de la Grigore Vieru, până la Carmen Aldea Vlad. Acum lucrez cu un textier tânăr şi extraordinar de talentat, este jurnalist, scriitor şi este vorba de Narcis Avădănii, care mi-a scris piesa "Goodbye", piesa "Să fim români!", pe care o cânt la fiecare spectacol. Textul este foarte important, textul este scris de către autor, eu îl duc mai departe şi prin vocea mea îl fac cunoscut. Vreau să cred că prin textele mele oamenii se regăsesc, îşi aduc aminte de cei dragi, de momentele frumoase din viaţă. Important este cum este transmis mesajul şi eu cred că mesajul versurilor pe care eu le interpretez, ajunge la sufletul
oricărui român.

- Cum reacţionaţi când, la concerte, oamenii din sală strigă: "Vrem să cântați Împodobeşte, mamă, bradul!", îl cântaţi în toate spectacolele, de fiecare dată?
- Îl cânt, uneori da, uneori nu. Nu am cum să scap, pentru că toată lumea îl cere, deşi eu am zece albume discografice de Crăciun, dintr-un număr total de 30 materiale discografice, această piesă este foarte apreciată de români, de toţi fanii mei.

- Cum reuşeşte FUEGO să ajungă la sufletele oamenilor, ale spectatorilor?
- De profesie actor, am terminat la clasa doamnei profesoare de teatru Adriana Piteşteanu, în timpul liber mai şi pictez, îmi face plăcere să cânt muzică de dragoste, romantică, muzică populară, etno şi colinde. Îmi place să cânt romanţe. Mama spunea: "Un artist trebuie să cânte orice, un artist trebuie să se dăruiască publicului său."
Ajung la sufletele oamenilor, din cauza genului meu de muzică, eu cânt o muzică mai sensibilă, dar şi prin interpretarea mea, prin încercarea de a exprima în mod cât se poate de frumos o creaţie muzicală deosebită. La concertele mele, aproape toţi spectatorii încep să plângă, cuvintele cântecelor mele îi emoţionează, le alină sufletele. Prin muzica mea, mulţi români din străinătate îşi cântă dorul de cei dragi, de familie, dar şi dorul de locurile dragi din ţară.

- Ce mesaj le transmiteţi românilor pentru sărbătorile care se apropie, dar şi pentru finalul de an?
- Tuturor cititorilor Ziarului "El Rumano" şi ascultătorilor radioului "Radio Românul":
Vă doresc Sărbători frumoase!
Un an plin de bucurii şi împliniri, să aibă un Crăciun colindat, de Rai luminat!
Să fie buni români în Spania!
Să fiţi fericiţi cu toţii, să nu uitaţi să fiţi buni români şi generoşi, aşa cum vă ştiu eu de atâţia ani şi vă spun la final aşa:
"Colind în ţara dintre munţi,/ Cu ceţuri şi zăpezi pe frunţi./ Colind Ardealul şi Banatul,/ Colind Moldova sau Regatul./ De când mă ştiu colind prin ţară,/ De la Crăciun, la primăvară./ Colind aşa, că vă iubesc/ Şi an de an vă pregătesc/ Surprize noi şi bucurii./ Eu vă iubesc, oriunde aţi fi!"
La mulţi ani tuturor!

17 decembrie 2015

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu