~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

joi, 26 iunie 2014

In Memoriam - DUMITRU MATCOVSCHI

Dumitru Matcovschi
- 1 an de la trecerea în nefiinţă

"Este şi va fi poetul care ne-a învăţat zborul înalt, dorul şi plânsul, dar şi bucuriile..."

Poetul basarabean Dumitru Matcovschi a părăsit această lume în noaptea de
26 spre 27 iunie 2013.
Dumitru Matcovschi a fost poet, prozator, academician, publicist şi dramaturg, membru titular al Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Este recunoscut în critica literară pe plan internaţional şi reprezintă un simbol al mişcării de renaştere naţională
din Basarabia.
A debutat în 1963 prin placheta de versuri "Maci în rouă" şi este autorul a peste 50 de volume de poezie, proză şi piese de teatru. Multe dintre versurile sale au fost puse pe note muzicale, devenind şlagăre.
 În anul 2011, scriitorul a fost decorat cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofiţer, categoria A "Literatură", de către preşedintele României, Traian Băsescu.

"Este o pierdere incomensurabilă. Dumitru Matcovschi lasă un gol imens în literatura şi în cultura noastră.  Rămâne opera şi rămâne imaginea lui, care întotdeauna s-au asociat cu imaginea Basarabiei. A fost unul din simbolurile noastre naţionale şi el s-a identificat cu istoria şi cu drama Basarabiei. Este un spirit al acestor locuri, un poet care a fost un mare implicat la modul direct în evenimente şi în cursul istoriei."
"Dumitru Matcovschi este un nume de referinţă, o figură emblematică a mişcării de eliberare naţională. Va rămâne ca simbol de curaj, al celor mai înalte valori. Am avut cele mai bune relaţii, am comunicat până în ultimele zile. Am apreciat fermitatea şi caracterul integru. Am avut relaţii de amiciţie. Era reconfortant să ştiu că am în preajmă un asemenea om. Era un om şi un artist şi se implica până la ultima lui fibră."
 Arcadie Suceveanu,
preşedintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, 2013

"Este un final trist al acestei zile. Este chiar o pierdere dintre cele mai grele pentru toată cultura noastră. Merita o viaţă mai tihnită, dar se vede că aşa e dat omului. Ne vom simţi datori pentru că nu i-am păstrat suflarea. A fost un exemplu al mişcării de eliberare naţională, un lider adevărat. Este la temelia unei alte arte ziaristice, a fost mereu cu un pas înainte. (...)
Îşi dorea libertate, ca acest pământ să nu depindă de cei care nu au nimic cu valorile noastre. A lăsat o moştenire care valoarează cât un tezaur."
"Basarabia, scumpă icoană, în inimi purtată,
Trecută prin foc şi prin sabie,
furată, trădată mereu,
eşti floare de dor, Basarabie,
eşti lacrima neamului meu."
Ion Hadârcă, scriitor, 2013
 
"Este şi va fi poetul care ne-a învăţat zborul înalt, dorul şi plânsul, dar şi bucuriile."
Ninela Caranfil, actriţă, 2013

Tulburătoare, impresionante şi pline de semnificaţii sunt şi versurile aşternute pe hârtie de poetul Dumitru Matcovschi şi recitate sau cântate cu atâta dăruire şi sensibilitate de către artistul
Paul Surugiu - Fuego.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu