~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

luni, 12 mai 2014

FUEGO: "Jolt Kerestely ne-a înnobilat existenţa cu muzica astrelor..."LA MULŢI ANI,
JOLT KERESTELY!
O viaţă pentru muzică

"Fiecare dintre noi are ca menire amprentarea trecerii episodice prin ceea ce, în termen arbitrar, se numeşte viaţă. Şi maestrul Jolt Kerestely, cel mai român dintre români, a înnobilat existenţa noastră cu muzica astrelor, scriind o pagină de istorie a muzicii româneşti. Dăruit cu o forţă creatoare incredibilă, el a dat viaţă unor melodii nemuritoare, aşezând pe note, cu talent şi sensibilitate, fiecare dimensiune a trăirii umane.
 Compozitor de o expresivitate muzicală înnăscută, a redat în cântece tainele sufletului, momentele de fericire sau de tristeţe, pe care fiecare dintre noi le-a cunoscut la un moment dat.
A strălucit prin modestie şi talent, prin mult bun simţ şi calitate.
Refrenele ce poartă marca stilului său (muzică pop, cântece pentru copii, muzică de teatru, de film, pentru spectacole de revistă, music-hall-uri) au străbătut deceniile şi datorită unor versuri cu un mesaj mereu proaspăt, precum şi a interpreţilor valoroşi, care le-au dat viaţă.
Un compozitor sensibil, care n-a rămas indiferent la invazia unei muzici ce devorează simţămintele oamenilor şi nu le protejează de cântece scrise la repezeală, cu armonii aiuritoare, care ţin de subcultură şi conduc la declinul vieţii muzicale româneşti. A sesizat pericolul şi a încercat să apere muzica de calitate, aducând la lumină bijuterii muzicale, străduindu-se să găsească mesajul potrivit fiecărui cântec pe care l-a compus, să-l modeleze cu sensibilitate, să creeze emoţia, adăugând operei sale nemărginirea.
 Călăuzitor al multor talente din muzica românească, a sprijinit generaţii de tineri interpreţi capabili să ducă mai departe moştenirea muzicală lăsată de predecesori, să preţuiască valorile autentice din cultură.
Îi mulţumesc că acum aproape 20 de ani, a răspuns cu generozitatea ce-l caracterizează, la apelul telefonic al mamei mele, care avea să-mi marcheze începutul carierei artistice. Îi datorez prietenia mânată de frumos şi faceri de bine şi îi sunt recunoscător maestrului, pentru că a avut încredere şi, prin cântecele pe care mi le-a încredinţat spre interpretare şi în care m-am regăsit, ne-a dăruit tuturor crâmpeie de fericire şi ne-a transmis emoţii copleşitoare, ce nu-şi vor pierde din intensitate, în pofida implacabilei scurgeri a timpului.
Celor care ne-am lăsat seduşi de lirismul muzicii sale, ne-a împodobit fruntea cu nestemate şi ochii cu lacrimi curate, aşa cum reiese din versurile şlagărului de pe viitorul album de autor, al cărui interpret sunt:
"Vă aştept la mine-n suflet, lacrimi de argint,
Adunate-n ceas de pace când şi eu m-alint.
Sau când inima îmi plânge neştiut de voi,
Lacrimi mari, cât ochii mamei, adunate-n ploi."
(Carmen Aldea Vlad)
Mă simt onorat atunci când spun, cu umilă condescendenţă, că am colaborat atât de armonios şi că, din această unire a forţelor creatoare, se va naşte un album de autor sublim. O serie de cântece ample, piese ce au atingere de geniu şi urme de dramatism îmbinat cu sensibilitate. Acest proiect grandios a confirmat, deşi nu era nevoie, că maestrul Jolt rămâne în continuare un colos al compoziţiei, un punct de referinţă pentru tot ceea ce reprezintă muzica românească.
Cred în perenitatea creaţiei domniei sale, în rezonanţa între oamenii care simt la fel şi încearcă să facă lumea mai armonioasă, semănând lumina din noi.
Va rămâne "Copacul" viguros al muzicii uşoare româneşti, o "Viaţă de artist" trăită întru muzică şi frumos, care, în "Dimineţi cu ferestre deschise" către "Lumea de dragoste", a invocat "Tăcutele iubiri", aşternând "Covor de lacrimi" de fericire."
Cu statornică prietenie şi aleasă preţuire,
Paul Surugiu - Fuego

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu