~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

vineri, 16 mai 2014

FUEGO cheama romanii acasa

Artistul ofera o lectie de patriotism romanilor, primindu-si spectatorii
cu paine si sare

Cunoscut pentru spectacolele sale in care imbina muzica cu poezia, Fuego se afla in plin turneu national cu un proiect drag sufletului sau, ce a avut premiera in octombrie 2013 la Teatrul "Al. Davila" din Pitesti. Este vorba despre piesa
"TESTAMENT",
unde, spre surprinderea multora, isi pune in evidenta calitatile interpretative
pe post de... actor.
  Artistul joaca cu casa inchisa peste tot in tara, iar lectia sa de patriotism prinde la romani. Cu atat mai mult cu cat mesajul sau este unul puternic, indemnandu-ne pe toti, prin intermediul operei poetului Grigore Vieru, sa redescoperim limba romana, asa cum este ea, neamul strabun, iubirea de parinti si de glie, teatrul si versul.
"TESTAMENT"
este de fapt, omagiul adus de Fuego celui ce i-a fost maestru, colaborand impreuna pentru numeroase cantece indragite de publicul larg. Lectia de patriotism, asa cum o denumeste sugestiv interpretul, este construita cu momente unice, avand atat poezie, cat si teatru si muzica.
Si cum doar el era cel ce putea face asta, Fuego cheama romanii acasa in acest one man show, in care emotia se impreuneaza cu echilibrul, primindu-si in acelasi timp spectatorii, cu paine si sare, intr-un moment unic, ce starneste ropote de aplauze. Si toate acestea intr-o perioada in care societatea nu mai are nevoie de teatru si modele.
 Iata ca
Fuego 
se incapataneaza sa ofere alternative, prin cantec, chemandu-i acasa pe cei plecati, atragandu-i catre poezia romaneasca si catre cantecele sale pline de romantism si melodicitate.
Piesa poarta semnatura regizorala a conf. univ. Adriana Pitesteanu, pedagog de teatru, profesoara lui Paul Surugiu la Institutul absolvit in urma cu multi ani si formatoare de mari actori, precum Emil Hossu, Olga Delia Mateescu sau
Florin Zamfirescu.
Costumele sunt realizate de Doina Levintza.
De asemenea, pe scena, alaturi de el, acompaniindu-l, se afla pianistul, instrumentistul si virtuosul compozitor de slagare Vicentiu Perniu, antrenor si arbitru de dans sportiv, medaliata in competitiile de dans nationale, Andreea Dragnea, si mai tinerii dansatori profesionisti, Lorena Costache si Vlad Sandu.
"Avem o tara atat de mareata, cu atat de multe de oferit, incat toate cele palesc in fata artei.
Spectacolul meu completeaza si pune in evidenta o mica parte de Romaniei dodoloata, cu dulceata limbii sale, cu neamul sau de cinste. Le ofer celor ce vin sa ma vada un motiv in plus de a exclama ca spatiul in care traiesc trebuie pretuit. Si daca nu reusesc sa o faca din si cu tot sufletul, macar sa aiba curiozitatea de a-l descoperi.
Ce am construit eu acum, impreuna cu Adriana Pitesteanu, nu e doar o lectie de patriotism, e o parte din romanul chinuit in ani, dar alinat de versul limbii sale, e un fragment dintr-un om ce a simtit ca zona romaneasca e nemuritoare, maestrul Vieru!
N-am invatat cum e cu rabdarea de a incerca schimbari, dar am certitudinea ca cei ce vad acest concert, in care incerc sa transmit ce-i mai nobil, in alta forma decat sunt cunoscut de admiratorii mei, vor pleca acasa cu un semn de intrebare si vor iubi, poate, mai mult, Romania, arta si artistii sai, vor canta si vor vorbi in romaneste si-l vor citi pe marele Vieru.
Vreau ca romanii mei sa se simta romani in tara lor!",
afirma artistul care, de fiecare data cand interpreteaza folclor, cantece patriotice ori balade si doine cu versuri inalte, emotioneaza pana la lacrimi.
Turneul artistului va continua si in alte orase ale tarii, in zilele urmatoare putand sa-l urmariti in Barlad, Galati, Braila, Ploiesti, Brasov, iar in scurt timp, peste cateva saptamani, si in alte oras, in partea a doua a turneului sau.
Sursa: "Libertatea" 
16 mai 2014

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu