~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

joi, 1 mai 2014

Cum petrecea FUEGO 1 Mai, în perioada comunistă

FUEGO:
"În copilărie... aşteptam cu nerăbdare paradele, manifestările
şi serbările publice..."

Fuego participa şi el la manifestările şi serbările populare organizate
în oraşul natal.
 "În copilărie, atunci când această zi avea o altă însemnătate, aşteptam cu nerăbdare paradele, manifestările şi serbările publice, nu doar pentru că eram liberi, ci pentru că aveam şansa de a mă afirma pe plan artistic.
Ce-i drept, la nivel scăzut, dar însemna enorm pentru mine să pot ieşi la careu şi să cânt un refren patriotic ori să recit o poezie dedicată zilei speciale.
Şi-acum ţin minte deja celebra poezie a Mariei Ranteş, pusă pe muzică de Ciprian Porumbescu: "Râde iară primăvara,/ Peste câmpuri, peste plai,/ Veselia umple ţara,/ C-a venit Întâi de Mai!// Muncitorii au pornit,/ Şi-ntr-un glas s-au înfrăţit!/ Şi ei azi sărbătoresc,/ Unu Mai muncitoresc".
Vă mărturisesc că poate şi de asta am bucuria de a porni la drum, în luna mai, într-un turneu naţional-eveniment, cu piesa "Testament", ce debutează pe 9 mai, în care mă puteţi vedea în calitate de actor.
Nu ştiu cum se făcea, dar manifestările aveau un aer solemn. Ne adunam tot oraşul într-o zonă a Turdei cu istorie, Dealul lui Mihai Viteazul, şi sărbătoream împreună, uitând de toate, având un puternic şi comun spirit naţionalist. Astăzi, din păcate, patriotismul s-a diminuat. Tocmai pentru a readuce în atenţie conştiinţa de ţară, limbă, neam şi părinţi, într-o veritabilă lecţie de patriotism, inspirată din opera maestrului Grigore Vieru."

Paul Surugiu - FUEGO
Sursa: "Click" 
30 aprilie 2014

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu