~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

sâmbătă, 11 mai 2013

11 mai 2013 - Fuego la emisiunea "Atenţie, se cântă!"


Fuego: "Jolt Kerestely ne-a înnobilat existenţa cu
muzica astrelor..."
La mulţi ani,
maestre JOLT KERESTELY!

Ediţia de sâmbătă, 11 mai a.c., a emisiunii "Atenţie, se cântă!", prezentată de Alexandra Velniciuc şi Horia Moculescu şi transmisă de postul naţional TVR 2, a fost una cu totul şi cu totul specială, dedicată în exclusivitate lui Jolt Kerestely şi compoziţiilor semnate de către acesta, pentru a marca astfel aniversarea unei frumoase vârste a maestrului.
În calitate de invitaţi speciali ai acestei ediţii, în platoul emisiunii, alături de Jolt Kerestely şi tinere talente în devenire, au fost prezenţi Paul Surugiu - Fuego şi textiera Carmen Aldea Vlad. De altfel, pe 5 aprilie a.c., Jolt Kerestely a primit din partea Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, premiul pentru compoziţie la secţiunea de muzică jazz / pop, pentru patru melodii scrise pe versurile lui Carmen Aldea Vlad şi interpretate de Fuego:
"Covor de lacrimi", "Anii mei, flori de tei", "Prinţesa mea", "De câte ori iubesc".
Colaborarea dintre Fuego şi maestru a început cu mulţi ani în urmă, atunci când compozitorul a acordat o şansă artistului ce bătea la porţile afirmării, investind în el determinare şi încredere, legătura perpetuându-se în timp, ajungând ca în prezent, cei doi să lucreze la o serie de piese ce tind să atingă nemurirea artistică şi care se vor regăsi pe albumul de autor a cărui lansare va avea loc în viitorul apropiat.
Ori de câte ori a avut prilejul, Fuego s-a oprit cu emoţie asupra personalităţii de excepţie a marelui compozitor, declarând ca este cel care "a înnobilat existenţa noastră cu muzica astrelor, scriind o pagină de istorie a muzicii româneşti. Dăruit cu o forţă creatoare incredibilă, el a dat viaţă unor melodii nemuritoare, aşezând pe note, cu talent şi sensibilitate, fiecare dimensiune a trăirii umane. Compozitor de o expresivitate muzicală înnăscută, a redat în cântece tainele sufletului, momentele de fericire sau de tristeţe, pe care fiecare dintre noi le-a cunoscut la un moment dat. A strălucit prin modestie şi talent, prin mult bun simţ şi calitate.
Refrenele ce poartă marca stilului său (muzică pop, cântece pentru copii, muzică de teatru, de film, pentru spectacole de revistă, music-hall-uri) au străbătut deceniile şi datorită unor versuri cu un mesaj mereu proaspăt, precum şi a interpreţilor valoroşi, care le-au dat viaţă. Un compozitor sensibil, care n-a rămas indiferent la invazia unei muzici ce devorează simţămintele oamenilor şi nu le protejează de cântece scrise la repezeală, cu armonii aiuritoare, care ţin de subcultură şi conduc la declinul vieţii muzicale româneşti. A sesizat pericolul şi a încercat să apere muzica de calitate, aducând la lumină bijuterii muzicale, străduindu-se să găsească mesajul potrivit fiecărui cântec pe care l-a compus, să-l modeleze cu sensibilitate, să creeze emoţia, adăugând operei sale nemărginirea.
Călăuzitor al multor talente din muzica românească, a sprijinit generaţii de tineri interpreţi capabili să ducă mai departe moştenirea muzicală lăsată de predecesori, să preţuiască valorile autentice din cultură."
Cu aceeaşi emoţie, Fuego îşi aminteşte şi acum despre prima lor întâlnire, în urmă cu aproape 20 de ani, când Jolt Kerestely "a răspuns cu generozitatea ce-l caracterizează, la apelul telefonic al mamei mele, care avea să-mi marcheze începutul carierei artistice. Îi datorez prietenia mânată de frumos şi faceri de bine şi îi sunt recunoscător maestrului, pentru că a avut încredere şi, prin cântecele pe care mi le-a încredinţat spre interpretare şi în care m-am regăsit, ne-a dăruit tuturor crâmpeie de fericire şi ne-a transmis emoţii copleşitoare, ce nu-şi vor pierde din intensitate, în pofida implacabilei scurgeri a timpului.
Celor care ne-am lăsat seduşi de lirismul muzicii sale, ne-a împodobit fruntea cu nestemate şi ochii cu lacrimi curate."
Referitor la noul album de autor, Fuego declară: "Mă simt onorat atunci când spun, cu umilă condescendenţă, că am colaborat atât de armonios şi că, din această unire a forţelor creatoare, se va naşte un album de autor sublim. O serie de cântece ample, piese ce au atingere de geniu şi urme de dramatism îmbinat cu sensibilitate. Acest proiect grandios a confirmat, deşi nu era nevoie, că maestrul Jolt rămâne în continuare un colos al compoziţiei, un punct de referinţă pentru tot ceea ce reprezintă muzica românească." şi încheie afirmând: "Cred în perenitatea creaţiei domniei sale, în rezonanţa între oamenii care simt la fel şi încearcă să facă lumea mai armonioasă, semănând lumina din noi.
Va rămâne "Copacul" viguros al muzicii uşoare româneşti, o "Viaţă de artist" trăită întru muzică şi frumos, care, în "Dimineţi cu ferestre deschise" către "Lumea de dragoste", a invocat "Tăcutele iubiri", aşternând "Covor de lacrimi" de fericire."
Şi din partea noastră, transmitem un sincer
"La mulţi ani!" maestrului Jolt Kerestely
şi-i dorim multă putere de muncă în continuare!

Un comentariu:

 1. Angela12 mai 2013, 14:02
  Duminica placuta! Ma uimesti intotdeauna cu ale tale melodii si cu vocea ta.

  Valy Munteanu12 mai 2013, 14:02
  Superbe versuri,superba voce!

  Antonella Zipp12 mai 2013, 14:03
  Minunat!

  Nicoleta Dena12 mai 2013, 14:05
  Versuri tulburatoare care rascolesc fiinta umana si interpretare pe masura!
  Artisti adevarati,iar cantecele lor vor dainui in timp!

  Adina Lupu12 mai 2013, 14:12
  Extraordinar! Esti un mare perfectionist, frumusel si talentat...

  Mary Pink12 mai 2013, 17:09
  La un moment dat, citeam intr-un ziar un interviu cu maestrul Kerestely si m-au emotionat foarte tare cuvintele domniei sale,care spunea: "Despre public nu am decat cuvinte de multumire, prilej deosebit de a-i transmite cele mai nobile sentimente de pretuire, fiind e bine stiut: publicul este oglinda noastra, el ne este stapan si lui îi datoram absolut totul...succes, iubire si apreciere, fara de care noi nu am putea sa existam în „Cartea de aur” – memoria poporului tau." Mi-am notat acest raspuns undeva,atat de mult m-a impresionat. Jolt Kerestely dovedeste ca este, inainte de toate,un om de exceptie si totodata un compozitor deosebit.Melodiile sale vor dainui peste timp.Iar colaborarea cu Fuego din aceasta perioada va asigura succesul si noilor melodii pe care le-a compus. Fuego,prin vocea sa minunata,este cel in masura sa ridice la rangul de slagare si aceste creatii, la fel cum,cu ani in urma, au facut marii nostri artisti din generatia de aur. Emisiunea de la TVR 2, plina de sensibilitate,a entuziasmat multe suflete,sunt convinsa si a fost binevenita acum,cand Jolt Kerestely isi aniverseaza varsta.Ii doresc si eu,din inima, "La multi ani!" si sper sa-l tina Dumnezeu inca mult timp pentru a ne oferi alte si alte cantece la fel de minunate ca si pana acum. Pe Fuego vreau sa-l felicit pentru prestatia sa de zile mari; a dovedit ca alegerea maestrului Kerestely nu a fost intamplatoare.Calde salutari si doamnei Carmen Aldea Vlad,autoarea versurilor atat de speciale care intregesc aceste compozitii. Bravo,tuturor! Asteptam cu nerabdare albumul!

  Buburuza Visatoare14 mai 2013, 19:16
  "... ating pământul, chiar dacă greşesc"...
  Să greşim iubind prea mult, decât prea puţin...
  "Împlinirile şi dezamăgirile trebuie împărţite cu cineva, altfel, bucuriile le trăieşti doar pe jumătate, iar tristeţile dublu. Fiecare om, oricât de urât sau de frumos ar fi, oricât de bogat sau de sărac şi oricât de tânăr sau de bătrân, merită şi poate avea pe cineva alături. “Prea târziu” este doar o prejudecată, atunci când este vorba de a întâlni jumătătea sufletului tău.
  Sufletul pereche există undeva pe acest pământ. Deocamdată împarţi cu el acelaşi cer."(Irina Binder)

  Buburuza Visatoare14 mai 2013, 19:22
  LACRIMILE... sunt roua sufletului - floare! Un "Covor de lacrimi" se ascunde, oare, in spatele unui zambet?

  Buburuza Visatoare16 mai 2013, 20:38
  Frumoase si, mai ales... adevarate cuvinte asezate in dreptul celor ce ne insenineaza zilele, celor ce ne induioseaza inimile! Suntem mandri sa ne numaram printre spectatorii care vin cu entuziasm in sala de spectacol, intorcandu-ne cu sufletele incarcate de emotii, emotii ce se transforma in amintiri de neuitat!

  RăspundețiȘtergere