~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

luni, 2 septembrie 2013

"Pentru ea cresc florile visarii..."


Fuego: 
"Scriem istoria impreuna!"

 In acest weekend, la Chisinau a fost inaugurata, in cadrul unei manifestari speciale, statuia realizata din bronz, ce il reprezinta in marime naturala, pe cel care a trasat in condei, vers si imagini stilistice, lumina acestui neam, Grigore Vieru.
 Grigore Vieru a fost poetul care a militat pentru simbolul limbii romane, pentru cunoasterea, recunoasterea, dezvoltarea si celebrarea acesteia, in cel mai modest mod, original si complex. Si poate din acest motiv, ziua in care monumentul sau din Cimitirul de stat din Chisinau a fost dezvelit, in prezenta oficialitatilor Republicii Moldova, in frunte cu presedintele Nicolae Timofti, s-a potrivit sa fie tocmai "Ziua Limbii Romane".
 Fuego, cel pentru care poetul si-a inaltat ultimele uimiri, a fost prezent la mormantul mentorului sau, cel care l-a format, conferind substanta creatiei prin versurile sale. Impreuna cu sotia maestrului, Raisa Vieru, Paul Surugiu a inaltat un omagiu, simbolizat prin flori, cu o zi inainte de marele eveniment.
 "Sunt iarba.
Mai simplu nu pot fi."
Epitaful lui Grigore Vieru sta asezat la fel de simplu cum si-a dorit, pe piatra mortuara, exprimand parca, esenta intreaga a existentei sale, a romanului care a trait toata viata avand un ideal maret: acela de a reimpreuna, prin intreaga-i opera, cele doua lacrimi gemene,
Romania si Moldova.
 Limba romana va fi intotdeauna celebrata prin Grigore Vieru. El a zamislit, dintr-o irepetabila mirare, crezul, forma acestei comori, caci...
"pentru ea cresc florile visarii - pentru limba tarii...".
Paul Surugiu precizeaza ca doar impreuna putem continua misiunea nobila a marilor nostri carturari, sustinand totodata ca limba romana este cea
care-i uneste pe romani:
 "Unul dintre cele mai importante vise ale mele a prins contur. Nenea Grig are acum monumentul pe care il merita, asezat fiind, la loc de cinste, pe Aleea Artistilor, alaturi de Ion si Doina Aldea Teodorovici, Maria Biesu sau Nicolae Sulac.
Il port alaturi de mine, prin versurile sale si prin intreaga colectie de povete, de morala, pe care mi-a oferit-o in cei trei ani in care am fost mai mult decat prieteni. Grigore Vieru nu a fost doar modelul meu, ci mi-a fost ca un tata. Un tata spiritual care mi-a lasat cea mai de pret mostenire: cuvantul. Si am responsabilitatea de a o duce mai departe, prin muzica mea.
De asemenea, m-am bucurat sa vad ca in Republica Moldova, "Ziua Limbii Romane" este ridicata la rang de zi nationala, organizandu-se manifestari publice ample, concerte si evenimente inedite.
Cred cu tarie ca limba romana este limba ce-i uneste pe romanii de pretutindeni, unindu-ne si pe noi, intr-un singur gand, un singur vers, tel, un singur cantec, scriind impreuna, mai departe, ceea ce Grigore Vieru, alaturi de marii poeti ai acestui neam au inceput: Istoria!"
 Asociatia Culturala "Regal D'Art"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu