~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

marți, 23 aprilie 2013

"Artistul e copilul lumii..."

"Muzica e felul meu de a simti ca menirea-mi sortita are o finalitate draga mie!"

"Artistul e copilul lumii,
Isi joaca rolul zi de zi..."
In acest fel se poate incepe o poveste conturata cu si despre cel ce traieste si arde pentru muzica, ce isi daruieste fiecare clipa a existentei sale acestei sublime vocatii, care i-a adus, pe parcursul trecerii anilor, satisfactii si premii, printre care amintim cele 5 discuri de aur si unul de platina pentru vanzarea albumelor sale, titlul de "Artist al Poporului Republicii Moldova", precum si nenumarate trofee si distinctii.
Fuego este un copil al lumii, un copil al muzicii, cea care l-a format si care i-a dat nuantele pe care in prezent, publicul sau le poate vedea. Drumul nu i-a fost usor, dar prin determinare, pasiune, noroc si munca, a reusit sa devina ceea ce putem defini acum ca fiind un artist complet, care abordeaza diferite genuri muzicale, de la muzica pop la populara, pana la balade ample si colinde. 
Si pentru ca a pregatit o supriza admiratorilor sai, impreuna cu ziarul "Libertatea", lansand CD-UL eveniment "Trandafiri in dar", Fuego ne-a acordat un scurt interviu, in care ne dezvaluie o parte din destinul sau, marturisind ca muzica i-a adus cele mai frumoase clipe, care vor dainui peste timp, in economia sufletului sau, dar si cum de reuseste, la fiecare aparitie, sa transmita veridic mesajul nobil al cantului sau, prin arta interpretarii, prin emotia si legatura stabilita intre el si publicul sau. 
Libertatea : Se spune ca muzica e una dintre minuni si poate, cea mai frumoasa forma de magie. Este muzica totul in viata lui Fuego?
Fuego: Intr-adevar, muzica reprezinta forma prin care poti ajunge in sufletului celui ce te asculta si te percepe ca atare. Tocmai de aceea, crezul meu este cantecul, ce mi-a adus cele mai frumoase clipe din istoria mea. Pot spune ca arta, in toata plenitudinea ei, e in viata-mi insasi. Muzica, notele, ritmul pianului, acordurile calde imi creioneaza existenta, iar fiecare piesa compusa, interpretata de mine, are in spate o poveste frumoasa, transformata in vibratii ale inimii pe intelesul tuturor. Fiind limbaj al sufletului, muzica e felul meu de a ma exprima, de a simti ca menirea-mi sortita are o finalitate draga mie. Lev Tolstoi spunea ca "muzica este stenografia emotiei", dar atunci cand emotia devine stenografie pentru insasi muzica, sentimentul ca opera ta ajunge acolo unde si-a propus, in inima publicului tau, este desavarsit de reactia acestuia in concerte.

Libertatea: Si fiindca mi-ai spus de concerte, stiu ca ai in fiecare an, doua turnee nationale, ce se joaca aproape in permanenta cu sali pline si la care publicul reactioneaza intr-un fel aparte. Ce reprezinta publicul pentru tine?
Fuego: Cu siguranta e cea mai importanta parte a activitatii mele. Intr-adevar, in cadrul turneelor mele nationale, cel de primavara si cel de iarna, oamenii vin sa-mi multumeasca pentru ca le fac viata mai frumoasa, cel putin in acele ore in care sunt in sala. Daca publicul nu simte ca atare ceea ce tu incerci sa ii transmiti pe scena, atunci nu te mai poti numi artist. Tocmai de aceea le multumesc deschis ori de cate ori am ocazia, caci fara public, fara emotiile pe care acesta mi le pricinuieste, eu nu as putea functiona. Lui ii datorez ceea ce am ajuns astazi, iar muzica, colaborarile si duetele mele, cu cei mai reprezentativi artisti, intregul meu parcurs sta in slujba lui si vine ca jertfa pentru iubirea primita de la el. 

Libertatea: Ai reusit sa iti construiesti o cariera solida, sa te impui in peisajul muzicii romanesti, sa iti creezi stilul propriu, cu piese de suflet, cu versuri si mesaje speciale. Ce isi mai poate dori Fuego? 
Fuego: Imi doresc sa traiesc confortabil in micul meu Univers, cu oamenii pe care-i iubesc, pe care-i respect, iubitori de adevar si de noblete, cu florile mele, cu cartile mele, incercand sa-nvat arta de a trai, salvandu-ma din derizoriu si din societatea de consum, care ne macina fiecare farama de bun, de frumos si de onest care a mai ramas in noi. Teatrul si muzica sunt ceea ce am decis sa las perenitatii si imi doresc ca aceasta mostenire sa fie onorabila, sa fie demna de tabloul artei romanesti, care este una dintre cele mai fascinante din intreaga cultura europeana. 
Libertatea: Ce reuseste sa te mai emotioneze? 
Fuego: De-ar fi sa fac un bilant clar al lucrurilor ce ma emotioneaza zilnic, in fruntea listei s-ar afla cu siguranta, pe langa muzica si teatru, zambetul oamenilor, al celor dragi, bucuriile pe care acestia mi le daruiesc constant si lumina din ochii celor ce imi urmaresc si apreciaza activitatea. Pentru ei imi port pasii in viata, alergandu-mi destinul prin tabloul artei. Nu exista bucurie si implinire mai mare decat aceea de a sti ca munca ta, ca pasiunea si intensitatea pe care le consumi in a contura fractiuni artistice, sunt admirate, impartasite si iubite de cei ce percep la adevarata valoare sunetele reale si complexe, exprimandu-se prin intermediul fascinantelor trairi conturate de muzica.

Libertatea: Ce ne poti spune despre albumul lansat astazi? 
Fuego: Albumul "Trandafiri in dar" l-am conceput ca pe un cant al primaverii, cu piese adunate, stranse intr-un manunchi care sper sa ajunga in inimile celor ce il vor asculta. Acesta cuprinde cateva din cele mai frumoase si emotionante cantece lansate de mine pe parcursul timpului, ce vorbesc despre natura, iubire, pe linii melodice calde. Ma bucur ca pot aduce in dar, impreuna cu "Libertatea", pentru toti admiratorii mei, un buchet de trandafiri, cu piese noi, realizate in premiera pentru proiect, cat si slagare indragite de voi. 
Libertatea: Stiu ca esti intr-o permanenta cautare a frumosului, intr-o permanenta munca, incercand sa aduci admiratorilor tai noi stari, noi creatii. Astfel, cu ce iti vei mai surprinde fanii? 
Fuego: Pentru ca imi respect publicul, imi doresc sa ii ofer in permanenta, noi si noi surprize. Astfel, in luna iunie, voi lansa un album de autor, impreuna cu maestrul Jolt Kerestely, un album cu o serie de cantece speciale, premiate recent de Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania, cantece ample, care vor readuce in prim plan muzica adevarata, melodioasa si care incununeaza cariera si activitatea maestrului. 

Libertatea: Ce mesaj le transmiti cititorilor "Libertatea"? 
Fuego: Sa le fie viata intreaga un cantec, sa asculte muzica de calitate si sa pretuiasca frumosul, caci in final, dintre toate, cu asta ramanem, cu emotiile pe care le-am trait, cu amintirile, cu muzica care ne-a fost coloana sonora in parcursul nostru.
"Libertatea"
23 aprilie 2013

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu