~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

luni, 11 martie 2013

Luminile copilăriei, amintirile, iubirea însăşi...... o întreagă primăvară...

Începând cu săptămâna trecută, Fuego a revenit în casele dumneavoastră cu  un nou sezon al emisiunii "Fuego și prietenii la Familia Favorit", doar pe Favorit TV. În fiecare seară de sâmbătă, de la ora 21.00, artistul vă poartă într-o lume fascinantă de cântec, departe de haosul actual, cu un spectacol al oamenilor de suflet.
Printre spectacole si repetiții, Fuego ne-a acordat un scurt interviu în care ne prezintă nobil, însemnătatea primăverii și care arată încă o dată, deși nu era necesar, că este un om și un interpret sensibil.
E primăvară, iarăşi primăvară...
"Înc-o dată, iar şi iară,/ a iubi e primăvară", căci numai primăvara ne poate face să ne ieşim din minţi de fericire. Unii cred că starea de primăvară e în miresme răvăşite-n flori. Alţii... că se ghiceşte în ninsoarea cireşilor la tâmple. Eu cred că starea de primăvară e numai în adâncuri, în templul din priviri...
Să facem ordine prin etajerele cu iubiri de porţelan şi să alergăm desculţi prin priviri de drag şi păduri de gene înlăcrimate de dor şi "clipele să ni se pară muguri plini din care înfloresc aievea veşnicii".
În repertoriul tău ai multe piese în care cânţi primăvara. Te regăseşti în acest anotimp?
Se află în primăvară o tainică nobleţe şi-n verdele ei râde o galeşă lumină, o uluire perpetuă. E o linişte albastră, ca de început de lume, ce mă-ndeamnă să mă-nclin la taine şi miresme ce freamătă-n ascuns. Miresme ce sunt strâns legate de amintiri. E suficient să le găsim pe cele ce ne-au făcut cândva fericiţi, pentru ca bucuria să se întoarcă.
Ce tablou ar zugrăvi primăvara copilăriei?
E un tablou al inocenţei şi al luminii : mălinul nins din grădina bunicii, ce mă veghea la geam într-o regală înflorire, pardesiul de catifea şi pantofii de lac de care eram foarte mândru, drumul de lumină de la biserică spre casă, din noaptea tainică, cu speranţe ce ardeau în candele aprinse – un covor de linişte, vise şi suspine. Simţeam că mă străbătea o senzaţie de desprindere de pământ. Un sentiment uşor de înălţare. Rugăciunea pe care o spuneam cu Buna, în dreptul lumânării aprinse, se înălţa spre cer şi ştiam că cineva, acolo sus, mă iubeşte. Eram sub protecţie magică absolută.
Ce sărbătoare de Paşti îţi reînvie acum în memorie?
Pelerin în ţara lui Iisus. Din două motive. Unul legat de activitatea mea artistică, pentru că era primul turneu în Israel, copleşitor şi emoţionant prin intensitatea trăirilor la întâlnirea cu o generaţie pentru care România înseamnă cea de-a doua casă. Săli arhipline, lacrimi, flori şi aplauze frenetice de la un public cald şi avid de a mai fredona refrenele ce le-au bucurat copilăria şi tinereţea. Succesul repurtat m-a determinat să accept invitaţia ca acest turneu să devină o permanenţă şi de atunci în fiecare an mă întorc cu drag în mijlocul miilor de români care mă aşteaptă cu nerăbdare, dăruindu-mi iubire şi clipe magice. Cel de-al doilea motiv este legat de revelaţia pe care am trăit-o pe parcursul pelerinajului la Locurile Sfinte, edificii impregnate de Divinitate şi de istorie. Am păşit cu pioşenie pe tărâmurile Sfintelor Scripturi: Locul Bunei-Vestiri din Nazareth, Peştera Naşterii Domnului din Bethleem, Râul Iordan, Muntele Fericirilor, Marea Galileii, Grădina Ghetsimani, Muntele Tabor, la Ierusalim pe înălţimea cea sfântă a Golgotei, căci "cetăţi de măşti defilează spre Golgota, dar numai Celui fără mască I s-au potrivit cuiele şi crucea", la Sfântul şi de Înviere Izvorâtorul Mormânt, la locul Înălţării de pe Muntele Măslinilor şi la celelalte Sfinte Locuri care au slujit Domnului Iisus Hristos pentru mântuirea noastră.
Împlinind călătoria pe urmele cuvântului întrupat am înţeles îndemnul: "Bucură-te, pelerinule, către cer, de folosul ostenelii tale!", precum şi faptul că: "Eu am fugit de pe o cruce/ Şi-am dat de alta, repetat./ Ştiu că oriunde m-aş mai duce,/ Am o Golgotă de urcat./ Sunt, poate, doar o întâmplare/ Străină şi Lui Dumnezeu,/ Dar am această grea cărare/ Săpată în destinul meu."
Ce mesaj transmiţi cititorilor site-ului Favorit TV în prag de sărbătoare?
Iubirea să le picure în suflet pace şi bucurie, iar darul meu nu poate fi decât unul muzical, concretizat într-un nou turneu naţional, intitulat sugestiv "O lacrimă de cântec", un buchet de melodii şi gânduri curate, transpuse într-un nou album ce poartă aceeași denumire.
Seduşi de lirismul albumului pe care vi-l aduc în dar, să vă împodobiţi fruntea cu nestemate şi ochii cu lacrimi curate, ce "nasc sub pleoape-nchise şi-ngheaţă 'nainte de-a curge din vise". Căci, ascultătorule, "de-ar fi  să-ţi împărtăşeşti odată, tu, bogăţiile ce ai,/ Din toate darurile tale, ţi-aş cere o lacrimă să-mi dai!"
Iar eu, topit într-o lacrimă în care s-a-necat cuvântul, să vă cânt până la capătul lumii peste primăveri înflorite şi iubiri nesfârşite.
Ştiu că eşti nu numai un mare iubitor de poezie, dar şi un rostitor sensibil care ştie să creeze emoţia. Ce versuri crezi că s-ar potrivi pentru finalul acestui interviu?
"Creşte firul ierbii peste glie./ Şiruri de cocori se-ntorc pe-un nor./ Florile şi soarele şi viaţa/ Se-mpletesc în scumpul mărţişor.// Pe sub ii de mame şi fecioare,/ Se frământă pur acelaşi dor.../ Să ne-mpartă câte-o sărutare,/ Semn că au primit un mărţişor.// Cântă munţii, Dunărea şi Marea,/ Codrii şi pământul roditor./ Neamu-ţi şterge lacrima şi cîntă/ Când îşi pune Ţara - Mărţişor.// Iar de bat furtuni să ne-mpresoare,/ Imnul nostru urcă-n viitor;/ Inimile noastre-s mărţişoare/ Ce pulsează-n sfântul Tricolor."
George Filip
Martie 2013, Favorit TV

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu