~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

joi, 6 decembrie 2012

FUEGO: "Da, am îmbrăţişat Basarabia…"Interviu acordat de Fuego, revistei Uniunii Scriitorilor
din Moldova,
"Literatura şi Arta"

- Stimate Fuego, aţi avut o colaborare frumoasă cu regretatul Grigore Vieru, şi de aici prezenţa D-voastră la Festivalul Internaţional de Poezie Chişinău - Iaşi, ediţia a 4-a. Vă amintiţi cum a început această colaborare?
Fuego: Grigore Vieru este părintele meu spiritual, l-am iubit exact atât de mult, cât l-am iubit pe tata, adică până la marginea luminii. Spunea Nicolae Dabija într-o carte că, îmbrăţişându-l pe Grigore Vieru, Fuego a îmbrăţişat Basarabia. Da, aşa este, am îmbrăţişat Basarabia cu oamenii ei buni, cu oamenii ei generoşi, sufletişti. Grigore Vieru m-a învăţat să-i iubesc pe basarabeni mai mult decât îi iubeam până să-l cunosc. El m-a învăţat prin poezia lui să fiu mai aproape de Neam, de Ţară, să fiu un bun român şi un bun patriot. Tot Măria Sa m-a învăţat să-i iubesc pe moldoveni. Cred că venind în Basarabia întotdeauna m-am simţit acasă, ca în familie. Probabil de aceea am foarte multe spectacole aici, prin aceasta se explică
şi faptul că am două concerte la Palatul Naţional "Nicolae Sulac" pe an. Fac lucrul acesta cu cea mai mare plăcere şi cu cea mai mare dăruire. Grigore Vieru, după mine, nu a murit, el acum abia începe să trăiască pentru omenire. Mi-aş dori din suflet ca tinerii învăţăcei să fie trimişi spre abecedarul "Albinuţa". Cred că este cel mai bun abecedar pentru copiii de primii ani de şcoală. Abecedarul "Albinuţa" este o carte educativă, din care copilul chiar are ce să înveţe. Trăim într-o lume în care mediocrul, nonvaloarea îşi spun cuvântul. Eu cred că într-o lume de genul acesta, abecedarul "Albinuţa" rămâne foarte important. Mi-aş dori ca părinţii să cumpere pentru copiii lor această carte, pe care eu, când am citit-o, am lăcrimat. Grigore Vieru a fost un poet care a scris pentru toate vârstele, dar a iubit în special copiii şi ştim lucrul acesta, i-a iubit, i-a divinizat… 
 - Şi copiii l-au iubit, a fost o dragoste reciprocă…
Fuego: Da, a fost o dragoste reciprocă. Probabil, Maestrul Grigore Vieru a văzut în mine copilul, pentru că eu am un suflet de copil, poate şi fizionomia mea e de copil, nu-mi dai vârsta de 36 de ani. Fiind sincer, i-am explicat că-i iubesc poezia. Pentru mine a fost o onoare ca Poetul să mă sune. M-a sunat şi mi-a spus aşa: "Paul, sunt un creştin din Basarabia şi te-am sunat nu ca să-ţi cer ceva, ci să-ţi dăruiesc nişte versuri." Aşa s-a născut "
Ţi-am adus un măr, e de la noi de acasă…". Aşa s-a născut "Prin străini m-a dus visarea, mă chemă-napoi ninsoarea…". Aşa s-a născut "Mănăstirea Voroneţ". Atunci când pe scena Palatului Naţional, i-am dăruit o machetă în miniatură făcută de Debeli, un mare sculptor român, Maestrul a spus: "Mâine o să ai versurile cu mănăstirea Voroneţ". Iată-le: "Veniţi la Voroneţ, mari zugravi ai lumii, / Veniţi ca să vedeţi culorile minunii! / Veniţi la Voroneţ, în lumea pământească, / Veniţi ca să vedeţi minunea românească!…". Vreau să vă spun că Grigore Vieru este o minune românească şi această minune va trăi atâta timp cât va exista pământul.
- Ce părere aveţi despre Festivalul Internaţional de Poezie "Grigore Vieru", oportunitatea şi obiectivul lui?
Fuego: Am participat la prima ediţie în recital şi acum, la a patra ediţie, m-am simţit minunat, m-am simţit extraordinar şi de aceea mă bucur atunci când am ocazia să vorbesc despre Marele Poet şi poezia Dumnealui. La Iaşi, anul acesta, la deschiderea festivalului, în aula Primăriei, am lansat o carte, un album de artă, înnobilat cu poemele Poetului, poeme needitate, scrise pentru mine. Cartea se cheamă "Testament pentru Fuego" şi conţine versurile pe care publicul larg, bibliofilii, poate încă nu le ştiu. Prin această carte aş vrea să ajungem în casele românilor de pretutindeni, implicit ale basarabenilor şi, dacă ei au posibilitatea să citească versurile, sunt convins că se vor gândi la anii copilăriei, la iarba verde de acasă şi, de ce nu, la părinţii dragi, care rămân în sufletele noastre. 

- Fuego, îţi dorim noi succese, să ne bucuri şi în continuare cu cântecele tale pe scenele de la Chişinău şi din Republică. Odată ce Grigore Vieru te-a înfiat, reiese că eşti înfiat de întreaga Basarabie, deci eşti şi un fiu al Basarabiei…
Fuego: Vă mulţumesc din suflet! Vă doresc să fiţi sănătoşi şi să ne vedem în ianuarie la D-voastră, atunci când colindaţi, sărbătorind Crăciunul pe stil vechi. M-aş bucura să fiu acolo, atunci, să petrec sărbătorile a doua oară, cu Marea Familie a Basarabiei.
Andrei Viziru
"Literatura şi Arta",
Iaşi, octombrie 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu