~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

sâmbătă, 17 noiembrie 2012

"Scrisoare din Basarabia"


Fuego - un regal de
muzică şi poezie

Un spectacol cum nu a mai văzut Capitala României, un regal a fost aseară la Sala Palatului din Bucureşti. Primul concert regizat şi prezentat de artistul sufletelor noastre, Paul Ciprian Surugiu – Fuego, va rămâne de neuitat. Sala Palatului s-a dovedit a fi neîncăpătoare - peste 4000 de oameni - pentru românii care au dat răspuns "Scrisorii din Basarabia", cântând alături de marele artist.
Fraţii Vasile şi Vitalie Advahov cu orchestra Primăriei din Chişinău, formaţia de muzică uşoară condusă de Dorel Burlacu din Chişinău şi invitatele speciale: Irina Loghin şi Anastasia Lazariuc, au fost alături de artistul iubit de toţi românii în această seară minunată.
 Structurat în două părţi, concertul realizat de artist, care s-a prelungit până după miezul nopţii, a urmat un fir narativ duios, pornind de la acorduri fine de muzică uşoară, ajungând la cadenţele perfecte ale pianistului Dorel Burlacu, iar mai apoi la ritmul alert al acordeonului şi al sunetelor populare îmbogăţite de vocea lui Fuego şi de măiestria şi virtuozitatea fraţilor Vasile şi Vitalie Advahov şi a orchestrei Primăriei din Chişinău.
 Surprizele nu au lipsit, Nineta Popa şi Gheorghe Turda oferindu-i lui Fuego flori şi câte o melodie cântată pe viu artistului şi spectatorilor.
 Florile nu mai conteneau să ajungă la Fuego, care a coborât în sală salutând şi îmbrăţişând spectatorii.
Timp de patru ani, aşa cum a spus organizatoarea acestui spectacol, cunoscuta jurnalistă şi realizatoare TV, Adriana Bahmuţeanu, au fost necesari pentru ca Fuego să prezinte ceea ce ştie, ce poate face pentru cei care au în piept o inimă română, pentru cei pe care îi iubeşte şi care îl iubesc. Nu a trecut atâta vreme pentru că Fuego nu ar fi vrut să realizeze propriul lui concert aici - unde de fapt a fost invitat în nenumărate concerte - doar timpul a fost cel care a amânat acest spectacol al artistului fără timp şi fără frontiere.
Versurile lui Grigore Vieru, dedicate lui Paul, sunt şi vor rămâne trăiri peste care nu se va aşterne niciodată uitarea. Cele două lacrimi gemene, Fuego şi Grigore Vieru s-au unit în "Lacrima" - trofeu pe care Asociaţia Culturală "Regal D’Art" i l-a oferit artistului în această seară magică, alături de cartea "Testament pentru Fuego", în care au fost adunate poeziile dedicate de către poet artistului.
Există Fuego, există muzica românească, există colaboratorii lui Fuego, cei care împreună cu el aduc melodiile pe care le interpretează la urechea şi în gândul spectatorilor săi, ascultătorilor săi, fanilor săi. Cântecul lui Fuego ne destramă în culori egale cu veşnicia. Să cânţi pe viu, ore în şir, să cânţi în limba noastră românească este ceva ce nu se poate descrie în cuvinte, este ceea ce se simte. Şi cine altul decât artistul sufletelor noastre, Fuego, o poate face, pentru că are Fuego o căldură aparte în glas, o căldură ce te îndeamnă la confesiune, prietenie. Deopotrivă, în cântec, ca şi la radio sau la televiziune, interpretul sufletelor noastre va fi mereu "semănător de stele / Sub plugul de argint al Ursei Mari, / În brazda cerului să înalţ castele, / Un Paradis de trandafiri solari" ("Visul meu" - R. E. Lupu).
Seara de 16 noiembrie, petrecută alături de Paul Ciprian Surugiu - Fuego, la Sala Palatului din Bucureşti, a fost un regal de muzică şi poezie, o încântare scânteietoare, ceea ce nu poate fi descris decât la superlativ.
 Rodica Elena Lupu,
17 noiembrie 2012

6 comentarii:

 1. Fuego ne-a incantat aseara cu o prestatie artistica sclipitoare, un concert cum de multa vreme nu am mai vazut la Sala Palatului. Publicul a fost de-a dreptul in delir si a apreciat cu ropote de aplauze artistii ce au urcat pe grandioasa scena din Bucuresti.Te felicit, Paul, pentru daruirea, talentul si munca asidua depuse in realizarea unui asfel de eveniment.

  RăspundețiȘtergere
 2. Ana Maria (P. Neamt)18 noiembrie 2012, 00:04

  Un spectacol de zile mari, la care ma bucur nespus ca am luat parte. Au fost cinci ore de muzica si voie buna, doua artiste de exceptie, orchestra fratilor Advahov cu o prestatie de necontestat si un artist care a dovedit inca o data, daca mai era nevoie, ca merita toata admiratia si respectul!!! Felicitari tuturor pentru o seara minunata!

  RăspundețiȘtergere
 3. Roxana Ivaniuc - Ilfov18 noiembrie 2012, 00:46

  Un spectacol minunat, desavarsit, iar artistii clar,pe ma masura asteptarilor. Am urmarit si am aplaudat cu mare placere fiecare melodie interpretata impecabil si acompaniata, evident de profesionisti, asa cum ii sta bine unui interpret iubit si atat de apreciat de publicul de toate varstele. Ii multumesc asadar, lui Fuego pentru seara atat de speciala petrecuta la Sala Palatului din Bucuresti!

  RăspundețiȘtergere
 4. Vineri seara, Fuego a facut un spectacol pe cinste, la Sala Palatului din Bucuresti. Nu pot decat sa spun ca m-am bucurat enorm ca am luat parte la un asa eveniment. Felicitari tuturor!

  RăspundețiȘtergere
 5. Andreea Cristianov18 noiembrie 2012, 15:54

  A fost o seara de neuitat! O incantare a simturilor, intr-adevar un regal de muzica ce a starnit cele mai profunde emotii in randul tuturor spectatorilor.
  Te felicit,draga PAUL, pentru talentul,sarguinta si profesionalismul de care ai dat dovada. Totul a fost la superlativ!!!

  RăspundețiȘtergere
 6. Mirela - Ploiesti18 noiembrie 2012, 20:38

  Ma bucur enorm ca am luat parte la acest senzational spectacol. Cinci ore magice, cinci ore de vis. O seara pe care nu o voi uita niciodata.
  Cuvintele sunt de prisos. Nu pot spune decat ca Paul, prin prestatia sa, a dovedit inca o data ca este un Mare Artist.
  Publicul il iubeste, il adora, dovada ca i-a fost alaturi pe tot parcursul spectacolului – a aplaudat la scena deschisa si a fredonat melodiile cantate de artistul sufletelor noastre.
  Merita toata dragostea si pretuirea noastra.
  Felicitari tuturor celor care au urcat pe scena si ne-au oferit aceasta seara minunata.
  Felicitari, Paul!

  RăspundețiȘtergere