~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

joi, 12 august 2010

12 august 2010 - Despre FUEGO in "Taifasuri"


JURNALUL STELEI POPESCU
SE SCHIMBA GENERATIILE

Adesea ma opresc oamenii pe strada, dupa ce au urmarit la televizor emisiuni, mai noi sau mai demult, si-mi spun: "Ei, doamna Stela, nu mai avem artisti ca altadata!"... Sunt nevoita sa ii contrazic, in ciuda faptului ca uneori si eu ma indoiesc de calitatea unora dintre cei care azi au ajuns colegii mei. Dar, repet, uneori, valorile se amesteca, din cauza atmosferei de nemarginita libertate si din dorinta unei generatii de a-si defini propriile tendinte. Vremea trece pe langa noi in fuga si vrem sa demonstram, la fel de repede, ceea ce avem de aratat. Sigur, a aparut o seama de criterii noi. Frumusetea femeilor a fost intotdeauna apreciata, dar ea, fara calitati precum talent, voce, gratie si inteligenta, n-ar avea sanse de promovare. Uneori mai aparea cate o fata, deosebit de frumoasa, dar ea nu rezista prea mult caci sita relatiei cu publicul - adevarul selectioner - o indeparta urgent.
De asemenea, relatiile intime dintre artisti si producator, regizor sau compozitor, erau taxate ca imorale si, de obicei, unul dintre doi disparea din productie. Astazi, libera alegere a protagonistilor nu mai este atat de strict controlata si predomina gustul fiecarui producator. Deci,frumusetea, si mai ales goliciunea ei, isi spun cuvantul.
Aveam 30 de ani, 56 kilograme, picioare superbe si era la moda minijupa. Insa seful meu de la televiziune, genialul Tudor Vornicu, nu ma lasa sa apar cu fusta scurta. I-am spus odata: "Tudore, o sa mor si n-o sa stie lumea c-am avut picioare frumoase!". "Stai la locul tau, mi-a zis, vrei sa te excluda din televiziune o nevasta de stab?"
Pentru ca atunci functiona si telefonul de selectie al sotiilor domnului din Comitetul Central al PCR.
Nu mai departe de acest moment a fost cazul Aurelian Andreescu - el a suferit ani la rand pentru ca a refuzat sa-si schimbe tunsoarea. Cu toate acestea, prefer libertatea de a alege pe care o avem astazi cand, vrand-nevrand, pana la urma valoarea iese la suprafata, iar spectacolele nu pot rezista fara marii artisti de mai demult. Alaturi de ei, tinerele talente invata sa aprecieze munca. Caci, chiar daca nu dau la sapa, oamenii de scena muncesc in felul lor din greu, pentru a-si perfectiona calitatile si a se impune in fata unui public selectiv. 
M-am gandit la toate acestea cand am participat la emisiunea "Familia Favorit", moderata de talentatul Paul Surugiu, alias Fuego. S-a scris destul de mult despre el, caci pasiunea sa pentru profesiunea pe care si-a ales-o, transpare in orice imprejurare. Nu stiu de ce, dar,de cate ori il intalnesc, gandul ma poarta la cel mai fermecator dintre actorii romani, Florin Piersic. Are aceeasi dorinta de a comunica cu spectatorii, de a-i face fericiti si de a se darui lor total. Orice aparitie, pe scena sau televizor, e o sarbatoare. Se incarca de energie la randu-i si daruieste frumusete.
Emisiunea lui mi-a facut placere pentru ca a avut musafiri de valoare precum: Angela Moldovan, Maria Ciobanu, poeta Rodica Elena Lupu, scriitoarea si poeta Emilia Dabu si un ansamblu de dansatori venit din Basarabia impreuna cu solistul vocal Vasile. Uimitor! Costume minunate, fete superbe, atmosfera fierbinte. Amintirea fimului "Satra", regizat magistral de moldoveanul Emil Loteanu, mi-a revenit cu nostalgie. De altfel, chiar in spectacolul in care joc acum pe litoral este un moment superb sustinut de o splendida cantareata moldoveanca, Rada. Toate acestea coordonate de o tanara producatoare, Valentina Herta, care stie sa desparta frumosul adevarat de kitsch. Merita sa urmariti emisiunea moderata de Fuego, sambata dupa-amiaza, pe canalul de televiziune Favorit.
Sursa: Revista "Taifasuri"
12 august 2010

3 comentarii:

 1. Se spune ca fiecare popor isi cladeste locul dorit in lucrarile Pamantului si in Univers prin insasi spiritul cetatenilor sai. Aglomeratia din zilele noastre si lupta pentru supravietuire a facut sa sece izvorul creatorilor de geniu, arta mai ales aflandu-se in suferinta.
  Si totusi, cand iubesti frumosul, arta cu pasiune, dragostea ce-ti umple sufletul, ce clocoteste in tine, nu poti sa o stavilesti. Ocolind cu greu obstacole, tot ce vrei este sa o transmiti, sa stie de ea intreaga lume, si sa zboare catre Univers.
  Ca slujitor al artei muzicale, cu drag de frumos si tot ce inseamna arta, spun " ce bucurie poate fi mai mare decat a afla ca din neamul tau, si in profesia ta de credinta a rasarit PAUL SURUGIU, FUEGO, talent exceptional cu un glas frumos si fermecator , care prin harul sau artistic sa ne ridice in maretie!".
  Greutatile muncii sale asidue si fertile, construindu-si singur o disciplina si o maturitate de timpuriu, i-a deschis calea catre perfectiune. Constat cu uimire si mandrie cat sunt de demne si frumoase aparitiile sale prin cant, expresie, tinuta si cuvant, necontaminat de vanitate, pretentii absurde si snobism.
  Si mai este si un deschizator de drumuri, prin readucerea in prim plan a muzicii cantabile, placute, cultivata in perioada interbelica.
  Mult bine, succese, geniul si puterea de munca sa te insoteasca drag artist PAUL, FUEGO !

  RăspundețiȘtergere
 2. Indragostita de religia mea Muzica, cat si de arta teatrala si cinematografica, m-am bucurat nespus sa vad actrita mea iubita din copilarie si a familiei si a prietenilor mei, prezenta in emisiunea de spirit si de suflet "Familia favorit".
  Este o frumoasa datorie sa recunoastem, sa apreciem si sa laudam atunci cand printre noi apare un talent care poate implinii si faurii ce noi poate da sau nu am reusit. Din nefericire sustinerea incepe prin cuvant si mai greu se dovedeste prin fapta. Doar marile talente reusesc sa se impuna singure. Si iata ca Paul, Fuego a reusit !!!!!!

  RăspundețiȘtergere
 3. Dacă cuvintele mele, ale noastre ... ale acelora care scriu pe acest blog dedicat lui Paul, "frumoase fiinţe dealtfel", ar putea să cuprindă într-un cuvânt o imagine reală şi completă despre ceea ce este, în esenţă, acest artist, atunci, sunt absolut convinsă că acela nu ar putea fi rostit mai bine şi cu atât mai mult consemnat de o asemenea artistă, care este unica şi inegalabila D.na Stela Popescu. Spuneam nu demult, într-un alt comentariu, că e mai bine să tăcem, să citim şi să ascultăm, să-i ascultăm pe aceia care au ceva de spus, şi nu întâmplător spuneam acest lucru, pentru că da .... asta trebuie să facem, oameni ca D.na Stela Popescu, alături de mulţi alţii, care mai sunt ... sau nu mai sunt printre noi, au întotdeauna ceva de spus, ei sunt bogăţia acestui neam, ei sunt istoria noastră, ei sunt tradiţia noastră, ei sunt înţelepciunea noastră, ei sunt cartea vieţii, ei sunt practic cartea de vizită a acestui popor. Ei sunt trecutul şi viitorul, pentru că din trecutul lor şi din ceea ce ei ne dăruiesc, în fiecare zi, noi păşim în viitor cu o comoară în suflet. Puterea noastră stă în ei, pentru că în ei o regăsim atunci când poate ne simţim pierduţi în greutăţile şi în răutăţile vieţii. Dacă am reuşi să înţelegem asta, atunci cu siguranţă am fi mai buni, mai uniţi, mai "oameni" şi da ... noi prin ei ... şi numai prin ei, cu fiecare treaptă pe care o urcăm, suntem mai aproape de Dumnezeu. Noi am avut această şansă, acest noroc, să îi avem şi Doamne ..... asta înseamnă enorm de mult. Oare vom ştii noi, noile generaţii, aceste generaţii care se schimbă ......, să-i apreciem????????
  Această magistrală Doamnă Stela Popescu care şi-a pus şi îşi pune amprenta în istoria noastră prin fiecare "rol" pe care îl joacă pe scenă sau în viaţa de zi cu zi, este ... este .... una din bogăţiile noastre. Paul ştie asta (pentru că în faţa acestei Doamne, el care întotdeauna are ceva de spus, sau care "vorbeşte mult", cum spunea el într-o altă emisiune, aşa ca marele Florin Piersic, de multe ori a tăcut ... a ascultat şi a înţeles), eu ştiu asta şi sunt convinsă că o ştii şi tu cititorule şi pentru asta, noi toţi, îi spunem mulţumesc.
  Şi revin ... pentru că este foarte important, dacă această admirabilă Doamnă a simţit nevoia, şi a şi făcut-o, să consemneze în acest jurnal prezenţa ei în emisiunea lui Paul de la "Familia Favorit", atunci aprecierea pentru munca şi valoarea lui, astăzi şi nu numai astăzi, este din nou recunoscut. Această recunoaştere, exprimată şi notificată de oameni care au o valoare incontestabilă, conturează, în vorbe alese, imaginea acestui artist şi confirmă valoarea lui.
  Extraordinară emisiune cea de sâmbăta trecută, felicitări Paul pentru alegerea invitaţilor tăi, felicitări echipei tale şi în special Valentinei Herta. Iată o echipă care reuseşte, cu profesionalism, să "aibă ceva de spus" românilor.

  14 august 2010, 12:11

  RăspundețiȘtergere