~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

luni, 10 mai 2010


9 MAI 2010 - FUEGO la ETNO TV

În seara zilei de 9 mai, postul ETNO TV a difuzat o ediţie specială a emisiunii "Aşa-i hora la români", realizată de Roxana Vasniuc, care l-a avut drept invitat pentru 3 ore, pe FUEGO.
A fost o emisiune caldă, plină de sensibilitate, de vorbe frumoase, de melodii superbe, de amintiri mai mult sau mai puţin plăcute...
O emisiune în care PAUL a fost cel pe care-l ştim cu toţii, de atâta vreme, când nostalgic şi trist vorbind despre tatăl său, când vesel şi plin de viaţă presărând-şi intervenţiile cu glume, când visător, recitând minunate versuri semnate de maestrul Grigore Vieru şi de doamna Carmen Aldea-Vlad.
A interpretat peste 20 de melodii, îmbinând armonios, într-un tot unitar, diferite genuri muzicale şi ne-a dovedit ca mereu va rămâne acelaşi talent greu de egalat, în ciuda suprizelor nu tocmai frumoase pe care viaţa uneori le rezervă.
Am avut prilejul de a reasculta, cu multă bucurie, refrenele sale bine-cunoscute: "Elena", "Astăzi este ziua mea", "Frumoase-s româncele", "Cumpăraţi flori!", "Bulgăraş (de gheaţă rece)" şi "Bună seara, mândră bună!" (ambele din repertoriul regretatei Ioana Radu, pe care o admiră atât de mult!), "Astă-seară nimeni să nu doarmă", "Un artist şi o chitară", "Viaţa noastră", "Tango", "Nopţile romantice", "La mulţi ani cu sănătate!", "Viaţa este trecătoare", "Casa părintească", "Norocul meu", "Hai lic şi iar lic", "Fii fericită, draga mea!", "Tu nu mai vii", "Să ridicăm paharul meu", "Ridicaţi paharul", "La, la, la, lai...", "Sărut, femeie, mâna ta...".
Debutul emisiunii a fost marcat de un moment In memoriam dedicat tatălui său, decedat la începutul lunii martie a.c, după care povestea s-a închegat încet-încet, trecând apoi spre bunica sa, Ileana Şchiopu, din Colonia de Ciment-Turda, "pe care o iubesc foarte mult şi care e cea mai frumoasă bunică din lume", cea care i-a insuflat de mic copil credinţa în Dumnezeu ducându-l la biserică duminică de duminică şi dorindu-şi ca Paul sa ajungă preot într-o bună zi.
A vorbit despre mănăstirile din Bucovina şi Basarabia, pe care le consideră cele mai frumoase.
S-a trecut apoi la subiectul următor - turneul naţional "Ce faci astă-seară, tu?", care în această perioadă se află în plină desfăşurare. Fuego a mărturisit că viaţa de artist - "noaptea vesel, ziua trist..." - mereu pe drumuri (peste 200.000km pe an), până acum nu i-a dat posibilitatea de a se aşeza încă la casa lui, de a-şi întemeia o familie. Dar Paul rămâne în continuare un optimist şi ştie că va veni ziua în care va lua o pauză ceva mai lungă, pentru a se putea dedica şi acestui aspect al vieţii.
Firul poveştii s-a mutat înapoi în timp, povestindu-ne despre copilăria petrecută la Turda: "... Eu nu prea am avut o copilărie în adevăratul sens al cuvântului. Luam lecţii de chitară, lecţii de limba română, pentru că mama îşi dorea foarte mult să învăţ foarte bine a vorbi româneşte. N-am suportat niciodată matematica şi fizica, dar tot mama mă punea să iau şi lecţii la aceste obiecte. Apoi am început urmez cursurile de canto la Şcoala Populară de Artă din Cluj. În foarte puţinul meu timp liber, mă mai jucam uneori cu copiii pe-afară."
Apoi Paul a recunoscut că el este un romantic şi că "în România sunt câţiva artişti romantici (din păcate nu prea mulţi!) care nu vor muri niciodată: Gabriel Dorobanţu, Marcel Pavel, Ovidiu Komornyik", precizând totodată: "Trebuia să-l amintesc pe Ovidiu la început... cântă aşa frumos despre dragoste..."
În discuţie a revenit din nou subiectul Basarabia, FUEGO povestind despre vizita pe care a făcut-o în noiembrie anul trecut la Pererita, la casa părintească a lui Grigore Vieru, şi despre cum şi-a făcut de cap mâncând acolo cele mai bune plăcinte din Rep. Moldova.
A vorbit despre începuturile colaborării cu cei trei tineri minunaţi de la grupul Anatoly, care-l însoţesc şi în turneul "Ce faci astă-seară, tu?".
La Iaşi se va desfăşura spectacolul de gală al turneului.
Paul a semnat decorul şi regia şi a recunoscut: "Cred că mi-ar fi plăcut să mă nasc în perioada interbelică. Cred că atunci oamenii erau mai buni."
Tot în cadrul acestui turneu se lansează şi un nou album semnat FUEGO, care cuprinde 17 piese.
În final, FUEGO a reamintit fanilor săi ce mult îi iubeşte, a promis încă odată că nicicând nu-i va dezamagi şi a spus că-i aşteaptă cu drag la spectacolele sale.

3 comentarii:

 1. Ghirlande de iubiri, din ce in ce mai multe, imprejmuiesc cetatea dragostei lui Paul, Fuego. Nemarginita si neconditionata, el bucuros fiind mai mult sa daruiasca, acum iubirea catre el se indreapta mai frumoasa, mai bogata, mai stralucitoare.
  Distantele de mii de kilometrii nu pot sa dea dorintelor mereu ascultare, astfel atentia este capacitata de orice stire privitoare la valoroasa sa existenta, de cat mai multi oameni aflata.
  Eu stiu, deja multimea ce-l iubeste in permanenta crestere, demonstreaza ca este unic in Romania de azi. Dumnezeu, lui a vrut sa-i dea prin nastere, glasul minunat cu timbrul vibrant si catifelat, cu posibilitati multiple de expresie, cu claritate si limpezime, cu naturala si simpla cantabilitate, ferita de orice artificii tehnice si sfortari ridicole.
  Cat despre daruire si perfectionism, Paul este o floare rara in aceste vremi.
  Eu, cum citesc frumoasele cuvinte lui Paul daruite, imi imaginez ca-i vad ochii patruzatori si vii, parca ii aud cantarile si vorbele profunde si marcante, rostite de gura-i poarta de aur a unei inimii mari si generoase. Din fericire, multe dintre cantecele sale sunt postate pe internet, sau sunt inregistrate. Dar povestirile sale depanate cu mult farmec sunt o regratabila pierdere, Paul are har in tot ceea ce face, daca si pe ele le-ar inregistra... ..?
  In asteptarea clipei in care vraja interpretarilor sale pe viu ma vor invalui, eu ii doresc lui Paul, Fuego marete si multe succese in continuare. Din ele spiritul isi va hrani atunci cand o alta menire a sa il va chema, aceea de a da viata din propria-i fiinta.
  Si cum dragostea innobileaza pe om, Paul este suveran, el este STARUL nostru al romanilor.

  RăspundețiȘtergere
 2. Nu ai cum sa nu simti toate sentimentele pe care le trasmite Paul. Asta este adevarul, esti deosebit tu ca om si mai presus decat toate ai avut norocul sa primesti in dar de la Dumnezeu aceasta "dumnezeiasca voce" blanda, calda, placuta, iubitoare, patimasa ....... sirul valorii tale curge fara sfarsit, caci da ... tu esti toate astea si tocmai de aceea o spun eu si o spun atatia alti. Nu ai cum sa nu recunosti o esenta pura creata de Dumnezeu cu atata har. Iti multumesc ca existi pentru noi toti.
  Ai grija de tine si mult succes.
  Laura

  RăspundețiȘtergere
 3. Cand vorbesti despre Paul si despre ceea ce inseamna el atat ca OM cat si ca Artist, nu poti sa-ti stapanesti emotiile... emana atata energie pozitiva, atata dragoste in jurul lui, incat ai senzatia ca te poarta intr-o lume fantastica, intr-o lume in care numai celor alesi le este dat sa patrunda... LUMEA LUI...
  De aceea, vreau sa las cateva versuri dedicate cu dragoste lui Fuego:
  SUFLET DE ARTIST
  Era o zi de vara, senina si frumoasa
  Cand Dumnezeu a vrut, pe lume tu sa vii,
  Sa daruiesti prin cantec, iubirea ta eterna,
  Speranta, alinare si numai bucurii...

  Dar pentru toate acestea, Artiste, ai luptat,
  De mic copil cu soarta, ce nu a acceptat
  Sa fii decat un preot, la slujbe tu sa canti,
  Ci sa incanti o lume, sa canti pentru cei multi!!

  Cu mama ta de mana, care-a crezut in tine,
  Ai colindat prin lume, ca sa-ti croiesti un drum,
  Cu sufletu-i alaturi, ti-a fost la rau si bine,
  Stiind ca vei ajunge Artistul de acum.

  Ii porti si azi in suflet, ca o icoana vie,
  Pe toti aceia care, la rau, dar si la bine,
  Te-au indrumat in viata, pe tine, drag Artist,
  Dar care prea devreme, din "tren" au coborat...

  Tu ti-ai urmat destinul, cu dragoste-ai cantat,
  In "Valurile vietii", zambind te-ai aruncat,
  Ai cunoscut esecul, succesul ti-a zambit,
  Dar ai ramas acelasi, Iubitul meu Artist!!
  17 mai 2010

  RăspundețiȘtergere